Mitä on minimalismi?

Janne Parri
10.9.2020
Päivitetty
21.10.2020

Minimalismi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Jos saavuit tähän kirjoitukseen Googlen kautta saatat jopa etsiä tietoa minimalismista taiteen tyylisuuntana. Tämä kirjoitus kertoo minimalismista elämäntapana tai ajettelumallina.

Minimalismin on häiriötekijöiden tunnistamista, niiden vähentämistä ja keskittymistä oikeasti tärkeisiin asioihin elämässäsi. Minimalismi ei siis tarkoita mustavalkoista tavarattomuutta ja tiukan kurin alla elämistä. Se ei tarkoita edes tavaroiden vähentämistä, mikäli häiriötekijäsi ovat jossain muualla.

Jollekin minimalismi voi olla käyttämättömien esineiden kierrättämistä, jotta kodin siivoaminen olisi helpompaa. Toiselle se tarkoittaa shoppailuhalujen kyseenalaistamista. Ihmiset, jotka kutsuvat itseänsä minimalisteiksi tavoittelevat onnellisuutta vähentämällä turhia asioita elämästään. Tämän kohdistuu usein tavaroihin, sillä niitä meillä on paljon.

Mitä minimalismi ei ole?

Välillä on helpompaa määritellä asia ampumalla alas oudot uskomukset ja katsoa, mitä jää jäljelle. Ulkoa päin tavaroiden kierrättäminen ja materialismista irtautuminen voi näyttää oudolta ja jopa uhkaavalta.

Minimalismi ei siis ole kärsimystä tai itsekurin harjoittelua. Se ei ole puolisosi tavaroiden pois heittämistä tai yksinäisyyteen uppoutumista. Se ei ole uskonto vaan pikemminkin ajatusmalli, joka ohjaa meitä oikeaan suuntaan elämän eri osa-alueilla.

Minimalismi ei ole ehdotonta ja jokainen voi harjoittaa sitä omalla tavallaan. Ehdottomuuksien kautta ajattelu on mustavalkoista ja saa vain erimielisyyksiä aikaan. Vaikka en oleta kaikkien ymmärtävän, miksi joku haluaa kutsua itseään minimalistiksi, toivon jokaisen ymmärtävän, että enemmän ei ole aina positiivinen asia.

Minimalismin ytimessä on tavoite tunnistaa asiat, jotka tuovat vain näennäisesti arvoa elämääsi. Tarkastellessa tällaisia asioita huomaat, että ne vievät enemmän kuin antavat.

Vapaus

Koen itse eräänlaista vapauden tunnetta aina, kun päästän irti jostain fyysisestä tavarasta. Vastaava tunne tulee vastaan, kun pääsen irti vaikeasta ihmissuhteesta. Onnekseni jälkimmäisiin en ole pitkään aikaan törmännyt.

Uskon, että vapauden tunne on monelle se suurin syy ryhtyä vähentämään. Se on se keventävä tunne, kun tajuat, että sinun ei tarvitse enää huolehtia tästäkään asiasta. Se on se tunne, kun huomaat, että kaikelle on paikkansa ja viikottainen siivous ei sisällä tavaroiden järjestelyä. Se on etenkin se tunne, kun muutat uuteen kotiin ja saat tavarasi muutettua yhdellä reissulla.

Itselläni on tunne, että tavarat kahlitsevat minua. Vaikka en ole mihinkään lähdössä, en halua, että ne hidastavat lähtöä, jos sellainen tulee. En halua kantaa vastuuta asioiden ylläpidosta etenkin, jos en käytä tai tarvitse niitä. Tajuan, etten löydä turvallisuuden tunnetta tavaroistani, vaan terveellisistä elämäntavoista, läheisistä ja oman talouden pitämisestä hallinnassa. Näin ollen haluan vapauttaa itseni kahleista ja olla oma itsen.

“Pahimmassa tapauksessa yritämme miellyttää ihmisiä, joista emme tykkää tavaroilla, joita emme halua.”

Materialismi

Meille on jotenkin iskostettu mielikuva suurista rikkauksista ja onnellisuudesta, joka tulee uusien tavaroiden kautta. Kun vihdoin saamme sen uuden tavaran, saamme samalla pienen dopamiinitärskyn, mutta pian se on ohi ja kiikaroimme jo uutta hienompaa laitetta.

Hauskaa tässä on se, että vaikka ihmisten elintaso on noussut, emme voi selvästi sanoa olevamme onnellisempia kuin aiemmat sukupolvet. Tulotasokin lisää onnellisuutta vain tiettyyn pisteeseen asti [lähde]. Koitamme jotenkin ratkaista onnellisuuden ongelmaa hakemalla toisten ihmisten hyväksyntää tavaroiden kautta. Yritämme siis pahimmassa tapauksessa miellyttää ihmisiä, joista emme pidä tavaroilla joita emme halua.

Miksi emme tajua, että meidät tekee onnelliseksi samat asiat kuin esi-isämmekin. Niihin kuuluvat hyvät ihmissuhteet, tärkeäksi koettava työ ja itsensä toteuttaminen sen kautta.

Kuka voi olla minimalisti?

Ei ole olemassa mitään raja-arvoa, jonka ylitettyäsi sinusta tulee minimalisti. Ja vaikka omistaisit vain teltan ja hammasharjan, ei sinun tarvitse kutsua itseäsi minimalistiksi. Kuten aiemmin jo totesin, minimalismissa on kyse ylimääräisen vähentämisestä ja keskittymisestä olennaiseen. Olennaisempaa on miettiä, voisitko itse lisätä omaa onnellisuuttasi luopumalla jostain turhasta.

Entäpä perhe ja lapset? Voiko perheen äiti olla minimalisti vai onko hänet tuomittu materialistiseen kadotukseen. Minulle ei ole vielä lapsia, mutta olen nähnyt, kuinka lelut kerääntyvät lastenhuoneen jokaiseen nurkkaan. Muistan myös, miten kiintynyt olin leluihini lapsena. En kuitenkaan usko, että näin on oltava jokaisen lapsen kohdalla.

Luopuminen on olennainen osa elämää ja aion itse opettaa sen lapsilleni ennen kuin maailma tekee sen puolestani. Sitä ei tarvitse eikä kannata tehdä julmasti heittämällä lempilelut roskikseen. Lapselle voi selittää, että kaikki eivät ole yhtä onnekkaita kuin hän. Joku lapsi voi olla ikionnellinen, jos saisi leikkiä lelulla, joka makaa käyttämättömänä häkkivarastossa.

En tosiaan ole vielä vanhempi ja siksi kannattaakin kurkata minimalismista ja lapsista esimerkiksi täältä.

Miten eri ihmiset harjoittavat minimalismia?

Alla on muutamia julkisuuden henkilöitä, jotka keskittyvät tai ovat jossain vaiheessa elämäänsä keskittyneet olennaiseen. Tämä ei tarkoita, että he kutsuisivat itseään minimalistiksi. Esimerkkien tarkoituksena on näyttää, mitä keskittyminen olennaiseen merkitsee eri ihmisille.

Barrack Obama

Obama pyrki vähentämään valintojaan käyttämällä vain harmaata tai sinistä pukua. Näin hänelle jää enemmän virtaa ja voimaa tehdä hyviä päätöksiä tärkeämmissä asioissa. [lähde]

Marie Kondo (Konmari kirjan kirjoittaja, järjestelyn ammattilainen)

Marie Kondo edustaa eräänlaista ääripäätä. Hänelle tuo mielenrauhan, kun jokaiselle tavaralle hänen kotonaan on oma paikkansa. Mukaan ei mahdu tavarat, jotka eivät tuota iloa. Toisaalta Marien kotiin mahtuvat tavarat saattavat saada osakseen jopa ääneen sanotun kiitoksen omistajaltaan.

Arnold Schwarzenegger

Kehonrakennusuransa alussa Iso Arska keskittyi kuuteen perusliikkeeseen, joiden tavoitteena oli yksinkertaisesti maksimoida lihasmassa. Nämä liikkeet saivat myöhemmin nimen Arskan kultainen kuusikko (Arnold’s golden six). [lähde]

Albert Einstein

Einstein oli suorastaan yksinkertaisuuden metsästäjä. Hänen on sanottu sanoneen seuraavasti: “Three Rules of Work: Out of clutter find simplicity; From discord find harmony; In the middle of difficulty lies opportunity.”

Steve Jobs

Steve Jobs yhdisti yksinkertaisuuden ja käytettävyyden suunnittelussaan. Lopputuloksena oli kauniita ja ylellisiä tuotteita. On myös sanottu, että Jobs tuli aloittaneeksi design-vallankumouksen. [lähde]

Hieman käytännöllisempiä esimerkkejä

Myönnetään, edellisen esimerkit olivat varsin poikkeuksellisilta ihmisiltä. Tässä muutama käytännön esimerkki, miten voit keskittyä olennaiseen.

Kotona

Vaatekapilla ollessasi huomaat, että yksi paidoistasi ei enää istu päällesi. Tiedät että asia häiritsee sinua aina, kun pidät tuota paitaa, joten viet sen keräykseen.

Kaupassa

Hyllyn päässä komeilee kirjauutuus, joka houkuttelee sinua. Samalla, kun olet ottamassa askelta kirjan suuntaan tajuat, että sinulla on kotona kymmenen lukematonta kirjaa jonossa. Päätät lyhentää jonoa ensin ja jos kyseinen kirja vielä sen jälkeen kiinnostaa, hankit sen e-kirjana.

Puhelimella

Huomaat, että puhelimesi ilmoitukset saavat aikaan vain negatiivisia tunteita. Päätät poistaa turhat sovellukset, säädät ylimääräiset ilmoitukset pois päältä ja asetat puhelimesi älä häiritse tilaan -loppuillaksi.

Töissä

Joulusesonki on käynnissä ja se tarkoittaa kiirettä sinun kohdallasi. Päätät pitää työpöytäsi siistinä, kirjoittaa tärkeimmän tavoitteesi seinälle ja sanoa kollegalle, että jutellaan vasta kahvitauolla. Sähköposti ja puhelin saavat olla kiinni koko aamupäivän, sillä sinun täytyy keskittyä olennaiseen.

Nimet leimaavat

Sanottakoon vielä tähän loppuun, että nimet ovat useasti leimaavia ja antavat mahdollisuuden koetella niiden kantajaa.

Samaan tapaan kuin kasvissyöjä ei saa omistaa autoa tai lemmikkiä minimalistilta saatetaan kysyä, miksi omistat yhtään mitään. Joskus voikin olla helpompaa elää hissukseen tekemättä asiasta sen suurempaa numeroa. Jos kuitenkin olet lukenut näinkin pitkälle, uskon että olet valmis kohtaamaan nuo vastaväitteet.

1 = En todellakaan!
10 = Ehdottomasti KYLLÄ!

Kiitos!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Kiitos!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Kiitos!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Kiitos!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Kiitos!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Kiitos!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Kiitos!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Kiitos!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Kiitos!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Kiitos!
Oops! Something went wrong while submitting the form.